Arabica a robusta: rozdíly mezi nejznámějšími druhy kávy

Po celém světě roste víc jak sto odrůd kávovníku. Nejznámější jsou však pouze dvě. Arabica a robusta představují zdaleka nejrozšířenější druhy kávy - společně tvoří až 98 procent produkce. Rozdíl mezi arabicou a robustou je však docela velký. V čem se tedy liší jednotlivé typy kávy? 

Odlišnosti mezi arabicou a robustou objevíte už při pěstění mladých rostlinek. Zatímco robustě vyhovuje nadmořská výška maximálně do jednoho kilometru, arabice se lépe daří v horských kopcích a tím pádem i v nižších teplotách. Arabica logicky dorustá menších výšek, zato však zapouští mnohem hlubší kořeny. Půvabné bílé květy obou druhů se proměňují v malé červené třešně. Zatímco robusta kvete nahodile, farmáři u této odrůdy víc využívají strojový sběr. Ukázněnější arabica naopak vyžaduje roční metodu sběru. 

Domovem robusty byla původně subsaharská Afrika, dnes se jí daří zejména ve Vietnamu, Brazílii a Indonésii. Arabica pochází z Jemenu a Etiopie, dnes se usídlila hlavně v Jižní Americe, Brazílii a ve východní Africe.
 

Odlišnost v chutích 

Rozdíl mezi arabicou a robustou pozná zkušený milovník kávy už pohledem na zrnko. Robusta má zrna kulatější s rovnější středovou rýhou. Protáhlé arabice se rýha vlní do elegantního esíčka. Mnohem důležitější než kávová zrna je však rozdíl v chuti. V robustě objevíte zemitější tóny, hořkost. Chuť robusty je silnější, kyselejší, drsnější. Naproti tomu je arabica jemnější, ovocnější, sladší a měkčí. Pro arabicu svědčí také intenzivnější aroma. Arabica a robusta se liší také v množství kofeinu - prvně zmíněný druh jej má skoro o polovinu méně. Účinky kávy v porovnání jednotlivých druhů se proto liší. 

Co tedy rozhoduje o tom, jestli v šálku skončí arabica, nebo robusta? Chuťově přístupnější a komplexnější je jednoznačně arabica. Co se však týče nároků a nákladů na pěstování, vyhrává robusta, a proto dostává v kávovém zemědělství prostor až třiceti procent. Kromě kvalitních směsí, jimž dodává robusta vyvažující hořkost, se využívá také v produkci pro nenáročné zákazníky. Mimo jiné ji často objevíte v českých turcích a rozpustných kávách. Důvodem je zkrátka její nižší cena. Avšak ani stoprocentní arabica nemusí být zárukou kvality. Faktorů ovlivňující výsledek je spousta, jde například o způsob pražení, čerstvost, mletí či balení a distribuce.

Čtěte také článek s názvem: Příprava kávy

Miluji kávu

Také proto je káva Latino Café ® čerstvě pražená (Pražírna Praha Holešovice) jen chvíli poté, co ji farmáři sklidí. K vám domů se dostane ve speciálních obalech s jednocestným ventilkem, který umožňuje únik CO2, jenž odchází z kávy po dobu několika dní po upražení, a zároveň zamezuje přístupu vzduchu. Díky tomu vydrží lahodná opravdu dlouho.

Otestujte své chuťové pohárky a porovnejte tři rozdílné chuti:

   

Tento web používá soubory cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním a používáním souborů cookies. Více informací.