Jak připravit dobrou kávu

Jak si v pohodlí domova připravit frappé
 
Na 1 šálek potřebujeme:
 
  • 1 vrchovatou lžičku instantní kávy;
  • mléko nebo smetanu;
  • cukr;
  • kostky ledu;
Postup:
 
Do vyšší sklenice nasypeme instantní kávu, zalijeme 1 až 2 dcl studené vody, přidáme cukr a ponorným mixérem šleháme, dokud se nevytvoří pěna. Přidáme led, popř. i mléko či smetanu, a opatrně dolijeme studenou vodou.
 
 
Filtrovací konvice – příprava Mocca kávy 
 
Tento způsob je oblíbený především ve Francii a Itálii. Filtrovací konvice, zvaná také caffetiére, byla vynalezena ve Francii přibližně v 19. století. Jedná se o silnou kávu, která je trochu podobná espressu.
 
Příprava v cafetiérii: 
Vodu přivedeme k varu - požadované množství k přípravě kávy a k tomu další vodu o objemu vašeho french pressu. Jakmile se voda začne vařit, odstavte ji. Naplňte french press vodou a nechte chvíli zahřát, vodu pak vylijte. Zbývající vodu určenou k přípravě kávy nechte zchladit na cca. 90°C, což by mělo při běžné pokojové teplotě trvat asi 30 sekund. 
 
Nasypte čerstvě nahrubo namletou kávu do french pressu. 1 šálek kávy = jedna plná odměrka. Zalijte kávu horkou vodou tak, aby byla voda těsně nad namletou kávou - tím dojde ke spaření kávy. Nechte kávu malou chvíli "pracovat". Doplňte french press požadovaným množstvím vody a zamíchejte. Umístěte víčko french pressu s vytaženým pístem, aby teplo neunikalo ven. Po 3-4 minutách začněte pomalu stlačovat píst dolů. Píst stlačujte rovně, aby se sítko neoddálilo od stěny french pressu a káva neunikla nahoru. Jakmile stlačíte píst úplně dolů, můžete kávu nalévat, nejlépe do předehřátých šálků.
 
Spařenou kávu přelijeme do jiné nádoby, abyste zabránili uvolňování zbývajících hořkých látek z mleté kávy, a tím pokažení chuti.
 
 
Užitečné tipy:
Chutnou kávu připravíte jedině z čerstvé kávy. Musí být nejen čerstvě koupená, ale i čerstvě umletá. Používáte-li elektrický mlýnek, kávu před další přípravou nechte vychladnout. Melte ji vždy jen po menších dávkách, neboť zahřátý mlýnek jí odebírá část vůně. Na šálek dobré kávy je nutno počítat nejméně 8 a nejvíce 12 gramů: to je polévková lžíce zarovnaná po okraj. 
Nenechejte nikdy vodu vařit. Voda má sice přijít k bodu varu, ale ne už jím přejít: }}café bouillu, café foutu{{ říkají Francouzi, tj. vařená káva – zkažená káva. Připravujte kávu v předem vyhřáté konvici, podávejte ve vyhřátém šálku. Káva se podává vždy horká. Říká se, že je lépe čekat na kávu, než nechat čekat kávu. 
 
Spařenou kávu nenechávejte stát déle než 30 minut, jinak může dojít ke zhoršení chuti. Kávu lze udržet horkou v pevně uzavíratelné termosce. Skleněné konvice není vhodné umístit na topnou ploténku. 
 
V konvici TEO - příprava ledové kávy (dávkovač kávy), šlehač na mléčnou pěnu, led, případně zmrzlina. Sklenice VERA.
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.