Možná jste si přivezli hezkou měděnou džezvu z dovolené jako suvenýr nebo chcete vědět, jak správně připravit tureckou kávu. V každém případě se není čeho obávat. Příprava kávy v džezvě je opravdu snadná. Stačí dodržet jen pár základních kroků a rázem se ocitnete v provoněném orientu.
V prvé řadě si připravte opravdu velmi jemně namletou kvalitní kávu, bez ní zkrátka nebude výsledek tak dobrý. Do džezvy nalejte množství vody podle počtu šálků, které chystáte (na jeden šálek je to zhruba 50 mililitrů) a pokud sladíte, tak přidejte cukr. Nakonec přidejte kávu, jednu až dvě lžičky podle intenzity, kterou preferujete. Směs nemíchejte.
Položte džezvu na sporák a zapněte na malý plamen. Po minutě či dvou pomalu zamíchejte. Za několik minut začne káva vřít a na povrchu se začne tvořit pěna. Vezměte džezvu ze sporáku a do šálků dejte lžičku pěny a pak džezvu zase vraťte zpět. Tento krok nepřeskakujte, pěna je u turecké kávy důležitým ukazatelem kvality a bez ní není šálek úplný. Až začne káva vřít znovu, opatrně a pomalu kávu přelejte do šálků. Pěna by měla zůstat zachovaná. Servírujte se skleničkou vlažné vody.
Tradiční turecká káva se servíruje do malých štíhlých hrnečků, často vsazených do měděných držáčků. Nejlépe tato káva chutná s kostkou baklavy nebo jiného medového či ořechového dezertu.
Vyberte si ideální kávu do džezvy!