Jste zde: Kava-Arabica.cz > Mlýnek na kávu

Ruční mlýnek na kávu

Ruční mlýnek na kávu se hodí pro čerstvou a kvalitní kávu. Surová káva je trvanlivá po léta. Cílem je přirozeně vždycky vyzískat z kávy plnou chuť, a toho lze dosáhnout, když necháme umletou kávu louhovat ve vřelé vodě. Čím rychlejší je proces přípravy (spařování), tím jemnější vyžaduje stupeň mletí kávy.


Výrobce: Řadit zboží:  
Zobrazit detailní popis zboží
Cena s DPH:
379,00 Kč / 1ks
Dostupnost:
do týdne
Zobrazit detailní popis zboží
Ruční kávomlýnek, který je cenově dostupný pro každého milovníka kávy.
Zobrazit detailní popis zboží
Cena s DPH:
1 290,00 Kč / 1ks
Dostupnost:
do týdne
Zobrazit detailní popis zboží
Mosazné tělo. Velikost 21cm.
Zobrazit detailní popis zboží
Cena s DPH:
1 390,00 Kč / 1ks
Dostupnost:
do týdne
Zobrazit detailní popis zboží
Kvalitní kávomlýnek od české firmy s více než 90letou tradicí. Záruka 10 let.
Zobrazit detailní popis zboží
Cena s DPH:
1 290,00 Kč / 1ks
Dostupnost:
do týdne
Zobrazit detailní popis zboží
Kvalitní kávomlýnek od české firmy s více než 90letou tradicí. Záruka 10 let.
Zobrazit detailní popis zboží
Cena s DPH:
379,00 Kč / 1ks
Dostupnost:
do týdne
Zobrazit detailní popis zboží
Ruční kávomlýnek, který je cenově dostupný pro každého milovníka kávy.

Stupně umletí kávy se v podstatě rozlišují na hrubé, střední a jemné. Jemně umletá káva nemusí být tak dlouho v kontaktu s horkou vodou jako káva hrubě umletá. Velice hrubě mletá je nejvhodnější pro takzvanou konvicovou přípravu. 

Rovněž metoda přípravy nápoje v kávovarech a filtrováním vyžaduje hrubější umletí než vaření v přístrojích na kávu espresso, jimiž káva protéká v nejkratší době. Perfektní mletá káva pro espresso je jemnější než písek, pro přípravu v konvici by měla ideálně být natolik hrubá, aby chůze po ní bosou nohou způsobovala bolest.

Tato základní pravidla mohou eventuálně sloužit jako vodítko. Jestliže například použijete zvlášť jemně umletou kávu určenou pro espresso ve svém filtrovacím kávovaru, zjistíte, že voda potřebuje delší čas, aby prošla filtrem a hotová káva nebude chuťově nejlepší. 

Chcete-li připravit silnější či slabší odvar, použijte více či méně mleté kávy v poměru k horké vodě. To je mnohem jednodušší než měnit stupeň umleté kávy. 

Mletí kávy doma je méně pracné než pražení a vyžaduje pouze několik minut před vařením kávy. Zde si můžete koupit mlýnek na kávu, který je cenově dostupný a navíc nezabere mnoho místa. 

Nejstarší způsoby mletí kávy:

  • Nejstarším způsobem rozmělňování kávy je roztloukání paličkou v hmoždíři - zdlouhavá práce s nestejně zrněnou kávou. Tento způsob je vhodný pro kávu která dlouho stojí, anebo pro turecké mokka, které se několikrát vaří.

  • Druhou nejstarší metodou, pocházející ze Středního východu, je použití obdoby mlýnských kamenů, dvou zvlněných kovových desek, mezi nimiž se kávová zrna rozdrtí. Pak následují mlýnky s dřevěnou skřínkou. Kávová zrna se nasypou shora do trychtýře a padají umletá do dolní zásuvky.