Jste zde: Kava-Arabica.cz > Káva arabica z celého světa

Arabica z celého světa, čerstvá pražená káva, pražírna káva

Kávovník arabica je velký keř s tmavozelenými, oválnými listy. Plody jsou vejcovité a zpravidla obsahují dvě zploštělá semena. Pokud se v plodu vyvine jediné semeno, má kulovitý tvar a označuje se jako perlové zrno. Káva arabica představuje v současné době kolem 70% světové sklizně.

Čerstvá pražená káva, pražírna kávy. Káva arabicaz celého světa. Nedávno byla ještě na plantážích! Dovezeno z pražírny kávy - pražená kávavysoké kvality. Vychutnejte si výrazné chuti z celého světa.

Káva Jižní AmerikaKáva Jižní Amerika
Království kávového trhu. Zde jsou vedoucí země světového obchodu s kávou.
 Káva ze Střední AmerikyKáva ze Střední Ameriky
Bohatá chuťová plnost. To je káva ze Střední Ameriky.
Káva z KaribikuKáva z Karibiku
Kvalitní káva ze země politických nepokojů. Zde platí pravidlo kvalita nad kvantitou.
 Káva z AfrikyKáva z Afriky
Pravlast kávy arabica. Pěstuje se hlavně ve středu a jihu Afriky a na východním pobřeží.
Káva z AustrálieKáva z Austrálie
Tradice od roku 1896. Měkká a chuťově jemná, lehce nahořklá s nižším obsahem kofeinu.
 Káva z AsieKáva z Asie
Káva arabica s jemnou kořenitostí a bohatou chutí.
Káva z OceánieKáva z Oceánie
Papua-Nová Guinea je přímořský stát v Oceánii. Zde se kávovníky pěstují výhradně ve vyšších polohách.
 

Ze dvou nejznámějších odrůd druhu Coffea arabica (kávovník arabský - káva arabica) - Typica a Bourbon - se vyvinulo mnoho odrůd, mezi jiným Caturra (pěstovaná v Brazílii a Kolmubii), Mundo Novo (rovněž v Brazílie), Tico (velmi rozšířená ve Střední Americe), San Ramon (zakrslá odrůda) a snad nejproslulejší, jamajská káva Blue Mountain.

Stromy arabiky rodí první plody tři až čtyři roky od výsadby, a od té doby je možno je sklízet podle podmínek růstu a poskytované péče 20 až 30 let. Po této době musejí být kávovníky nahrazený novými. Kávovník arabica potřebuje ke svému růstu slunce a déšť, prospívá nejlépe v klimatu s ročním rozmezím 15 až 24°C. Pokud teploty klesnou pod bod mrazu, tak kávovník hyne a potřebuje celoroční srážky nad 1500mm.

Je to stále zelený keř nebo stromek dosahující výšky 5-6 m, s lesklými listy a vonnými, bílými květy. Plody jsou peckovice, které vypadají jako naše třešně, podobné velikostí, i když spíše oválné. Pod tuhou slupkou je nasládlá dužina a v ní dvě zelená semena v pergamenovité slupce; v tom je zase kávovníkový plod podobný spíš jablku. Ta dvě semena jsou budoucí zrnka kávy. Nezralé plody jsou zelené, zráním žloutnou, pak červenají až do fialova. Uvidíme později, že stupeň zralosti je pro chuť kávy důležitý.