Jste zde: Kava-Arabica.cz > Káva bez kofeinu

Káva bez kofeinu

Lidé, kteří tvrdí, že káva bez kofeinu chutná jinak, mají pravdu jen zčásti. Nebudeme-li brát v úvahu decentní nahořklou příchuť, nemá kofein žádnou chuť. Káva bez něho chutná jinak jen proto, že spolu s kofeinem byly kávě odebrány další účinné látky, které kávovou chuť vytvářejí.


Výrobce: Řadit zboží:  
Zobrazit detailní popis zboží
Cena s DPH:
449,00 Kč / 1kg
Dostupnost:
skladem
Zobrazit detailní popis zboží
Složení: 100% zrnková káva arabika
Zobrazit detailní popis zboží
Cena s DPH:
159,00 Kč / 1balení
Dostupnost:
skladem
Zobrazit detailní popis zboží
Hmotnost: 200g e mletá káva, 100% arabika
Zobrazit detailní popis zboží
Cena s DPH:
169,00 Kč / 1balení
Dostupnost:
skladem
Zobrazit detailní popis zboží
Hmotnost: 200g e zrnková káva, 100% arabika

Zrnková káva bez kofeinu má stejné vypěstování a zpracování zrn, s tím rozdílem, že projde procesem vyluhování kofeinu. Tento postup se nazývá švýcarský mokrý proces.


Švýcarský mokrý proces pracuje výlučně s vodou a kávovými filtry. Principem této poměrně drahé metody je namáčení zrn ve vodě, která však s sebou strhává i část vonných látek, za účelem vyluhování kofeinu. 


Ten se z vody odstraňuje na aktivovaných uhlíkových filtrech a pak se zrna suší ve speciálních nádrží. Zbytková voda, která obsahuje vonné látky, se odpařením zredukuje na koncentrát, kterým se zrna postříkají.


První použitelný postup k odstranění kofeinu se zdařil pomocí rozpouštědel. Později průmysl začal pracovat s metylchloridem (známým také pod názvem dichlormetan) a tento proces měl tu přednost, že zjevně nezbavoval, kávová zrna ostatních aromatických látek. Protože však metylchlorid údajně poškozuje ozonovou vrstvu, bylo používání této chemické látky v Evropě roku 1995 zakázáno.